Weer drie bouwprojecten erbij in Veghels Buiten

Weer drie bouwprojecten erbij in Veghels Buiten

VEGHEL - In het buitengebied tussen Veghel en Erp is het startsein gegeven voor opnieuw twee bouwprojecten. Een derde is op komst, laat de gemeente Meierijstad weten. Het gaat om De Buitengaerd, Kloosterveldt en Brabant op z'n Best.

Veghels Buiten bestaat uit een groot aantal groepen woningen die bestaan uit zogenoemde erven, erfbuurtschappen, gehuchten en kloosterbuurtschappen. Die worden door verschillende projectontwikkelaars gebouwd. De afgelopen weken zijn er weer twee contracten getekend voor nieuwbouw en binnenkort volgt een derde ondertekening, zo laat de gemeente Meierijstad weten. Deze plannen omvatten samen 133 huur– en koopwoningen. Wethouder Jan Goijaarts is blij met de ondertekening van de overeenkomsten: ,,Er is is een grote behoefte aan woningen in onze gemeente, een mooie stap om tot de gewenste woningbouwontwikkeling te komen. Veghels Buiten is een mooie plek om te wonen.”

Aan de rand van Veghels Buiten bouwt Janssen de Jong Projectontwikkeling 20 nieuwe huizen binnen een erfbuurtschap. Het gaat om 2 vrijstaande woningen en 18 tweekappers die levensloopbestendig te maken zijn. De woningen worden gasloos, voorzien van een warmtepomp en geïntegreerde zonnepanelen en voldoen aan de gestelde energie-eisen. De verkoop van de Buitengaerd start binnen enkele weken en naar verwachting start de bouw van de woningen eind 2021.

Hendriks Coppelmans Ontwikkeling gaat eveneens aan de buitenrand van Veghels Buiten een plan bouwen dat lijkt op een klooster. Het plan is dan ook Kloosterveldt genaamd en grenst aan landgoed Stiphout. Het is voor Veghels Buiten met meer dan 70 woningen een redelijk groot project. De bebouwing is in carrévorm en kent naar de buitenrand tweekappers en patiowoningen. Daar tussenin ligt een soort park. 10 tweekappers liggen direct aan een ‘kloostertuin’. Ze zijn verbonden met een soort kloostermuur, de poort en onderdoorgangen doet volgens de ontwikkelaar denken aan een Begijnhof. Het kloosterproject omvat in totaal 14 koopwoningen (twee-onder-een-kap en gelijkvloerse woningen), 32 sociale huurwoningen en appartementen, 27 vrije sectorhuurwoningen en drie zelfbouwkavels. De verkoop van dit project start deze zomer. Naar verwachting gaat eind dit jaar de schop in de grond.

Midden in het gebied Veghels Buiten komt een uitbreiding van het project Brabant op z'n Best een gehucht, dat nu voor de eerste fase al in aanbouw is. Dit wordt ontwikkeld door de VOF Veghels Buiten, dat bestaat uit bouwbedrijf Van de Ven en Van Wanrooij Projectontwikkeling. "Binnenkort wordt het contract voor fase 2 en 3 getekend", stelt de gemeente. De tweede fase bestaat uit 18 woningen. Die zijn inmiddels allemaal verkocht. Naar verwachting start eind april de verkoop van nog eens 19 woningen in de derde fase. Het gaat hier om koopwoningen, onderverdeeld in twee-onder-een-kap, hoek- en tussenwoningen. Deze bouw start eind dit jaar.

Bron: AD - Kirsten Rietbergen